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U.S Department of Defense 
Standards of Conduct Office 

 
Frequently Asked Questions (FAQs) Regarding the Application of Post-
Government Restrictions for DoD Attorneys Departing Federal Service 

 
These FAQs are intended to be used, by DoD attorneys departing Federal Service 

(“departing attorneys”) as a supplement to the seeking employment and post-Government 
employment handouts published by the DoD Standard of Conduct Office (SOCO).  Please refer 
to those handouts for a more in-depth explanation of the seeking employment and post-
Government employment rules.  Post-Government employment advice is very fact specific and 
involves the application of highly technical criminal statutes to a particular set of facts.  
Departing attorneys are encouraged to consult with a DoD ethics counselor. 

In addition to the post-Government employment rules, there are a number of potential 
professional responsibility issues for attorneys to consider when departing Federal service, only 
some of which are discussed here.  Attorneys separating from Federal service should consult the 
professional responsibility rules of their individual state licensing authorities.    

Q: Can I begin seeking or negotiating employment with a law firm that represents a party 
to litigation in which I am participating personally and substantially as a DoD attorney?  

A:  Once you have started seeking or negotiating employment with a prospective 
employer you may not take any official action that will affect the financial interests of that 
prospective employer.  (See 18 U.S.C. § 208, 5 C.F.R. § 2635.604).  Therefore, once you begin 
seeking employment with a prospective employer you should recuse yourself from participating 
in any matter involving your prospective employer.  These provisions will not preclude you from 
seeking or negotiating employment once you have properly recused yourself.     

However, the ABA Model Rules of Professional Conduct impose a slightly broader 
restriction.  Specifically, Model Rule 1.11(d)(2)(ii) states that attorneys serving as public officers 
or employees are prohibited from negotiating for private employment with any person who is 
involved as a party or as an attorney for a party in a matter in which the attorney is 
participating personally and substantially.  Unlike 18 U.S.C. § 208 and 5 C.F.R. § 2635.604, 
this rule does not require that your prospective employer have a financial interest in the matter.  
Therefore, depending on the version of the rule adopted by your licensing jurisdiction(s), your 
personal and substantial participation in the litigation could be enough to preclude you from 
negotiating employment with the law firm while you are still a Federal employee.   
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Q: Are there any post-Government employment restrictions that prohibit sharing in fees or 
other compensation? 

A: Yes, there are restrictions on sharing in fees or other compensation for 
representational services before the Federal Government that apply to you while you are a DoD 
employee and after you depart Federal service.  Specifically, 18 U.S.C. § 203 prohibits DoD 
employees from receiving any legal fees, partnership shares, bonuses, or any other form of 
compensation derived from representational services of others in matters before the Executive or 
Judicial Branches when the United States is a party or has a direct and substantial interest.  This 
restriction applies to representations made, by members of the firm, while you were a DoD 
employee, regardless of whether or not you were aware of the representation, or receive any 
funds during or after Federal service.  This conflict can be resolved if your new employer: (1) 
implements an accounting system that segregates any fees earned from representations before the 
Federal Government (while you were a DoD employee) to ensure that you do not receive a 
portion of any of those fees; or (2) pays you fixed salary until those billings have worked their 
way through the accounting system.   

Q: Could my personal and substantial participation in litigation as a DoD attorney limit 
my prospective employer’s ability to represent clients in the same matter? 

A: Yes, depending on the professional responsibility rules of the jurisdiction(s) in which 
you are licensed, it is possible that your participation in the matter could prohibit your 
prospective employer’s ability to represent clients in the same matter unless your prospective 
employer takes remedial action upon your hire.  In this instance, the ABA’s Model Rules of 
Professional Conduct create broader restrictions than the Federal post-Government employment 
restrictions.  Specifically, Model Rule 1.11(a) requires that you disqualify yourself from 
participating in any particular matter that you participated personally and substantially as a 
public officer or employee unless the appropriate Government agency gives its informed 
consent, confirmed in writing, to the representation.  This is significant because Model Rule 
1.11(b) states that if you are disqualified from representation under Model Rule 1.11(a), then no 
attorney in the firm with which you are associated may knowingly undertake or continue 
representation in such a matter unless: (1) you are timely screened from any participation in the 
matter and are apportioned no part of the associated fee; and (2) written notice is promptly given 
to your former agency to enable it to ascertain compliance with the provisions of this rule.  
However, the version of the rule adopted your licensing jurisdiction(s) may differ from the 
Model Rule, so you should look to the rules of your respective jurisdiction(s) for definitive 
guidance. 
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Q: As a former DoD attorney, are there any of post-Government employment restrictions 
that limit my ability to appear as an attorney in litigation against the U.S. Government?  

A: The answer to your question depends on several factors, to include your level of 
participation in the litigation (or underlying matter1), your grade/rank, as well as the professional 
responsibility rules of the jurisdiction(s) in which you are licensed.  If you or any of your 
subordinates (within the last year of your Government service) participated personally and 
substantially in the litigation (or underlying matter) you may be subject to the lifetime and two-
year representational bans under 18 U.S.C. §§ 207(a)(1) and (a)(2).  These bans would prohibit 
you from representing a non-Federal entity, involved in the litigation, before the Executive and 
Judicial Branches of the U.S. Government.  Additionally, if you personally and substantially 
participated in the litigation (or underlying matter), Model Rule 1.11 (as adopted by your 
licensing jurisdiction(s)), may also prohibit you from participating in all other aspects of legal 
representation and counseling, to include behind-the-scenes representation or assistance, unless 
the appropriate Government agency gives its informed written consent to the representation.  
However, unless an exception under 5 CFR 2641.301 applies, such agency consent does not 
remove any applicable restrictions under the criminal statute, which may only be waived by the 
Director of the Office of Government Ethics. 

If you served as a DoD senior official2, for one year after leaving your senior position, 
you may not represent any other person/entity, with the intent to influence, before your former 
agency regarding any official action.  18 U.S.C. § 207(c).  Therefore, if your former agency is a 
party to the litigation, and you are still within your one year cooling-off period, you are 
prohibited from appearing as an attorney on behalf of another party to that litigation.  Executive 
Order 13989 (the Biden Administration’s Ethics Pledge) extends this cooling-off period to two 
years for senior political appointees and also prohibits communications with senior White House 
Staff.  The Biden Administration’s Ethics Pledge also prohibits some behind the scenes 
assistance during the first year of the cooling-off period.  

DoD senior officials are also subject to either a one or two-year ban under Section 1045 
of the NDAA of FY2018 (hereinafter “Section 1045).  This ban prohibits senior officials from 
engaging in lobbying activities with respect to the DoD.   

 

 

 
1 For the purposes of 18 U.S.C. 207(a)(1) and Model Rule 1.11, the litigation could be considered a continuation of 
the underlying matter under dispute.  However, this is a factual determination that should be made in consultation 
with a DoD ethics counselor.  If the litigation and the underlying matter are considered the same matter for the 
purposes of these restrictions and you only personally and substantially participated in the underlying matter while 
you were a Federal employee, the restrictions described above may limit your ability to participate in the litigation 
once you leave Federal service.   
2 For civilian personnel whose rate of base pay is at or above 86.5% of the rate for Executive Schedule Level II 
($191,944 in CY2024); Flag and General Officers; and all Presidential Appointees confirmed with advice and 
consent of the Senate (PAS) officials. 
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Q: Will the two-year representational ban imposed by 18 U.S.C. § 207(a)(2) apply to me if I 
am not personally and substantially involved in litigating cases but I supervise attorneys 
who are involved in the litigation?  

A: Yes, the two-year representational ban will apply to you regarding all particular 
matters (e.g. litigation) that were pending under your responsibility during your last year of 
Government service.  Specifically, 18 U.S.C. § 207(a)(2) prohibits you from representing a non-
Federal entity to the Executive and Judicial Branches of the Federal Government regarding 
particular matters that you did not work on yourself, but were pending under your responsibility 
during your last year of Federal service.   

A communication or appearance is not prohibited unless, at the time of the proposed 
post-employment communication or appearance, you know or reasonably should know that the 
matter was actually pending under your official responsibility within the one-year period prior to 
your termination from Federal service.  It is not necessary that you knew during your Federal 
service that the matter was actually pending under your official responsibility. 

Q: Will any of the post-Government employment restrictions prohibit me from working 
behind the scenes on litigation against or involving the U.S. Government for a law firm or 
company after departing from Federal service? 
 

A: The answer to this question depends on several factors, to include your level of 
participation in the litigation while you were a DoD employee, your grade/rank, the nature of the 
behind the scenes assistance that you will provide, as well as the professional responsibility rules 
of the jurisdiction(s) in which you are licensed.   
 

If you personally and substantially participated in the litigation while you were a DoD 
employee, Model Rule 1.11 (which prohibits the same conduct as 18 U.S.C. § 207(a)(1)), as 
adopted by your licensing jurisdiction(s), may prohibit you from participating in all aspects of 
legal representation and counseling, including behind the scenes representation or assistance, 
unless the appropriate Government agency gives its informed written consent to the 
representation.  As discussed above, such consent is not an exception or waiver of the criminal 
statute’s restrictions under 5 CFR 2641.301. 
 

If you are a senior official, you are also subject to either a one or two-year ban under 
Section 1045.  This ban prohibits you from engaging in lobbying activities with respect to the 
DoD.  For the purposes of Section 1045, the terms lobbying activities and lobbying contacts have 
the meaning given to such terms in the Lobbying Disclosure Act.  In some circumstances, this 
may include restrictions on behind the scenes assistance.  These determinations are highly fact-
specific and should be discussed with a DoD ethics counselor.  Additionally, the Biden 
Administration’s Ethics Pledge prohibits senior political appointee’s subject to 18 U.S.C. § 
207(c) from participating in some behind the scenes assistance during the first year of their 
cooling-off period. 
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Q: Are there are any specific restrictions on my ability to use or share sensitive or non-
public information that I obtained throughout my career as a DoD attorney?  
 

A: Yes, there are several restrictions on the use of non-public information.  All former 
DoD employees who had access to national security information retain the responsibility to 
protect the confidentiality of that information.  In addition, 5 C.F.R § 2635.703, prohibits the 
improper use of nonpublic information to further the private interest of a former DoD employee 
or that of another, whether through advice or recommendation, or by knowing unauthorized 
disclosure. 
 

Additionally, Model Rules 1.6, 1.9(c), and 1.11(c) prohibit attorneys departing from 
Federal service from using or disclosing the confidences and secrets of clients unless the client 
consents.  Model Rule 1.11(c) prohibits a former Government attorney from using confidential 
information about a person acquired when the attorney worked for the Government in a matter 
on behalf of a new client if the new client’s interests are adverse to the person and the 
information could be used to the detriment of the person.  As used in Rule 1.11(c), the term 
"confidential Government information" means information that has been obtained under 
Governmental authority and which the Government is prohibited by law from disclosing to the 
public or has a legal privilege not to disclose and which is not otherwise available to the public. 
A firm with which that lawyer is associated may undertake or continue representation in the 
matter only if the disqualified lawyer is timely screened from any participation in the matter and 
is apportioned no part of the fee therefrom.  However, your licensing jurisdiction(s) may have 
adopted a different version of the Model Rules, so it is prudent to look to the rule of that 
jurisdiction(s). 
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